Anime er betegnelsen for japanske animerede tegneserier, og den danske nørdkultur er meget præget af dem. Måske kommer du til at tænke på, når der førhen om morgenen var et afsnit af Pokémon eller Dragon Ball i fjernsynet – og det er helt rigtigt. De er også blandt de mest kendte anime-serier.

Nogle mener, at det er barnligt at se tegnefilm, men ikke alle tegnefilm er udelukkende for børn. Især inden for anime kan man finde alle mulige genrer af serier. Nogle har voksenhumor og kan endda være ret voldelige til tider og er derfor direkte uegnede for børn.

Forskellige nørder ser tegnefilm af forskellige årsager. Der er noget for enhver smag. Nogle går måske fx meget op i en flydende og pæn animationsstil, andre går meget op i historiefortælling. Derfor indbyder jeg til, at man er åbensindet og ikke bare tænker, at alle tegnefilm er noget barnligt pjat – for der kan skam ligge meget mere i en animeret historie.

Når man snakker om anime, kan man ikke undgå de helt store serier, som næsten alle fans af japanske tegneserier kender. Det er de serier, der har hundredevis af episoder, og nogle af dem er endda stadig igang efter over 700 episoder. Mange fans er vokset op med mindst en af disse serier i dag, og selvom det kan lyde uoverskueligt at starte på så lang en serie, kan de være gode øjenåbnere for dem, der vil se, hvad en typisk anime serie kan tilbyde. Der findes selvfølgelig også serier med en meget kortere historie, og de har også deres egen charme og er klart et kig værd.

Herunder har jeg lavet en lille introduktion til nogle – husk på, der findes tusindvis af anime-serier, så det her er langt fra dem alle – af de større, klassiske og meget velkendte anime serier, såvel som en lidt nyere serie, som har også har et stort potentiale og en hurtigt voksende fanskare.

Naruto

naruto figurMed over 600 episoder på ca. 23 minutter hver er Naruto en af de længste anime serier til dags dato. Den handler om en ung dreng ved navn Naruto, som lever i et samfund, hvor børn kan gå på akademier, hvor de som helt unge lærer om kampteknikker og moraler, der i sidste ende kan uddanne dem som ninjaer. I denne verden fungerer de som en militærstyrke, der kæmper for at holde fred og retfærdighed.

Naruto har en drøm om at blive en sådan ninja – faktisk har han et brændende ønske om at blive den bedste af dem alle og blive leder af hans by engang, hvilket er drivkraften bag hele hans udvikling i løbet af serien.

Som lidt af et udskud og lokalt kendt for at være en ballademager, er Naruto dog lidt af en ensom dreng, der ikke just har det super nemt ved at sidde stille på skolebænken. Han er vokset op uden forældre og har næsten ingen venner til at støtte ham i starten. Men han har en god viljestyrke og et skjult talent, der formår at få ham ind på ninja-akademiet, hvor man så følger hans lange rejse for at nå hans mål gennem flere år.

Naruto er en serie fyldt med overraskelser, venskaber, eventyrer, mange følelser og til tider en lidt cliché humor.

One Piece

one piece figurerHvis man godt kan lide eventyr om pirater, så er One Piece sikkert noget, der fanger ens interesse rimelig hurtigt. One piece handler nemlig om drengen Luffy, som har en passion for piratlivet og drømmer om at blive “konge” af alle pirater en dag.

Verdenen i One Piece er præget af pirater af alle mulige slags, gode som onde. I serien følger man den energiske og entusiastiske Luffys rejse, hvor han finder kammerater, der hurtigt bliver en del af hans pirat mandskab. Sammen rejser de ud på verdenens åbne have og har nogle vilde eventyrer, imens de søger efter en legendarisk skat, der har samme navn som seriens titel, One Piece.

Verdenen er dog som sagt fyldt med pirater, og der er mange, der også gerne vil have fat i denne skat, så konkurrencen er stor, og Luffy og hans kammerater kommer tit op at slås med onde pirater, dusørjægere og ikke mindst marineinfanterister, der mener, at alle pirater kun er ude på ballade.

Serien, som stadig er igang og lige nu har over 800 episoder, er fyldt med sjov, eventyr, venskab, kærlighed, sorg, kriminalitet og retfærdighed, og ikke mindst spændende fiktive øer og byer med excentriske og unikke personligheder.

Fairy Tail

anime merchandiseFairy Tail er en ordleg med ordene “fairy tale”, som betyder eventyr. Serien foregår i en verden, hvor nogle mennesker har magiske kræfter, som derfor bliver betegnet som magikere. Man følger den unge magiker, Lucy, som har et stort ønske om at en dag blive en god nok magiker til at kunne være med i en af landets store klaner af magikere, især den velkendte klan kaldet Fairy Tail.

Ved et rent tilfælde støder hun en dag på den energiske dreng Natsu, som viser sig at være medlem af Fairy Tail. De bliver hurtigt venner, og Natsu ender selvfølgelig med at introducere den overlykkelige Lucy til sin klan.

Hun falder hurtigt godt til i Fairy Tail, og sammen med bl.a. Natsu tager hun derefter ud på mange eventyrer og udfører missioner, som beboerne i den omkringliggende by har hyret dem til. De er gode til at holde fred blandt alle borgerne, men Lucy får dog hurtigt indsigt i, at ikke alle klaner af magikere er ude på at skabe fred i verdenen – der findes også onde klaner, som kun er ude på at få magt og at overtage verdenen. Fairy Tail og de andre gode klaner påtager sig derefter helterollen i historien, og en længerevarende konflikt mellem det onde og det gode går igang.

Serien er fyldt med magi, men ikke som man umiddelbart lige først tænker. Der er stor forskel på, hvilken slags magi hver enkelte magiker kan udøve. Fx kan Natsu lave ild ud af sine hænder og endda spyde det ud som en drage, hvor Lucy har evnen til at hidkalde magiske ånder baseret på stjernetegn til at kæmpe for sig. Og det er blot to eksempler på, hvilken slags magi, der findes i Fairy Tail.

Er man til drager, magi, personligheder med tragiske baggrundshistorier og ikke mindst det at føle fællesskabet i en fiktiv klan, og samtidig er interesseret i den klassiske, energiske stemning, man kan finde i en typisk anime af den genre, så er Fairy Tail et rigtig godt sted at starte.

My Hero Academia

anime dreng my hero academiaMy Hero Academia foregår i en fiktiv version af vores egen verden, hvor størstedelen af befolkningen har udviklet specielle, overnaturlige evner, som bliver kaldt “quirks”. De kan indebære alt muligt fra at man kan løbe super hurtigt eller have umenneskelig styrke, til at man har evnen til at fjerne tyngdekraften fra ting eller endda skyde med syre ud af sin krop.

Da nogle af disse evner kan være til fare for andre, er der i samfundet lavet regler og aftaler, som skal sikre, at kun dem med en speciel tilladelse må bruge deres quirks i offentligheden. Personer med den slags tilladelse betragtes som professionelle helte, og de fungerer og opfører sig stort set som de superhelte, vi kender fra mange andre serier.

I My Hero Academia følger man den unge dreng, Izuku, som er en af de få børn, som ikke har en speciel evne. Det resulterer i, at han desværre bliver mobbet en del på sin skole, selvom han – ligesom alle de andre børn i klassen – har en drøm om at komme ind på en af landets største akademier for helte, så han en dag kan blive en professionel helt og redde andre. Men at komme ind på sådan et akademi uden en quirk er uhørt.

Selvom han er tæt på det, giver Izuku dog alligevel ikke helt op på sin store drøm. En dag møder han en person, der ændrer hans liv for altid – Japans største helt, All Might. At kalde Izuku en fan af All Might er nærmest en undervurdering, og den målløse dreng ved knap nok, hvad han skal sige til den travle superhelt til at starte med. Men igennem flere tilfældige situationer på gaden får All Might dog hurtigt øjnene op for det potentiale og den viljestyrke, der er i Izuku, og fortæller den unge dreng, at han også kan blive en helt, selvom han ikke har en quirk.

Man følger derefter Izukus rejse, når han kommer ind på et af landets største helteakademier, hvor han møder en masse andre unge, der også drømmer om at redde andre med deres specielle evner, samt professionelle helte, som også er undervisere på akademiet.

My Hero Academia er en serie om det gode mod det onde, fantastiske venskaber, superhelte og at tro på sig selv og sine styrker. Der er komiske situationer såvel som dybe og følelsesladede scener, så My Hero Academia har meget at byde på. Serien er stadig igang og får sin fjerde animerede sæson engang til efteråret i 2019, så man kan sagtens nå at blive “up-to-date”.

JoJo’s Bizarre Adventure

anime figurDe hidtil nævnte serier er relativt børnevenlige, så jeg vil lige afslutte indlægget med en serie, som er til en lidt ældre aldersgruppe. JoJo’s Bizarre Adventure består af en samling af historier, der primært omhandler familien Joestar, der er omgivet af – som titlen hentyder til – bizarre hændelser. Man følger forskellige familiemedlemmer, som hver især opdager, at de har overnaturlige evner og at de er skæbnebundet til at bekæmpe mystiske fjender, der er ude på at gøre det af med Joestar-slægten.

Det kan være en smule svært at give en introduktion til JoJo’s Bizarre Adventure, da serien som sagt er delt op i små historier, hvorimod mange anime-serier er bygget op omkring en lang historie. Alle delene foregår med hver deres hovedpersoner, områder og endda årstal, så derfor hænger historierne ikke direkte sammen, men de har dog alligevel en kronologisk sammenhæng og personer, der går igen.

Tidligt i serien møder man fx den arrogante dreng, Dio, som senere bliver familien Joestars ærkefjende igennem det meste af serien. Han får fat i nogle mystiske kræfter, som gør, at han med flere hundrede års mellemrum kan opsøge medlemmer af Joestar-familien med intentioner om at gøre det af med dem. Han er ikke så heldig med det, men han er langt fra den eneste, der er ude efter familien.

Joestar-slægten bliver tit involveret i situationer, hvor de ender med at få nye fjender såvel som allierede. Og hver gang, en eller anden form for ondskab er ude efter dem, står de på retfærdighedens side og er klar til at beskytte deres familie og venner til det sidste.

JoJo’s Bizarre Adventure involverer en masse kamp, som godt kan blive meget grafisk og blodig, såvel som temaer om livets gang, mørke og glade stunder, vigtigheden af familie og venner, samt til tider en lidt vulgær humor, som er rettet mod et mere voksent publikum. Selve tegnestilen af serien er også kendt for at være meget farverig, selvom selve situationerne deri godt kan blive meget dystre. JoJo’s Bizarre Adventure er desuden også fyldt med komiske referencer til kendte musikstjerner og popkulturer.